hoe kan ik anoniem surfen op het internet?

Een veel gestelde vraag die ik regelmatig krijg: hoe kan ik anoniem surfen op het internet? Uiteraard is dit afhankelijk van een aantal factoren en vandaag gaan we dergelijke methodes onder de loep nemen.

Wat is een VPN?

Bij een virtueel privénetwerk (VPN) wordt er een versleutelde beveiligde verbinding tussen velerlei netwerken gemaakt. Internetgebruikers verbergen hiermee hun internetactiviteiten voor de internetprovider, overheid en potentiële hackers. De methode gaat als volgt:

1) Alle zoekgeschiedenis en computer, tablet en mobielen activiteiten middels een VPN-netwerk verdwijnen uit het zicht van pottenkijkers.

2) Het verbergt je IP-adres op websites die je bezoekt waardoor het onmogelijk wordt om de geo-locatie van je apparaat te achterhalen.

3) Virtuele privénetwerken leiden de informatieverwerking van je apparaat naar een apart netwerk en verbergen daardoor je identiteit in zijn geheel.

Bedrijven plukken al jaren hun vruchten van de voordelen die het gebruik van virtuele netwerken met zich mee brengen ervan af. Zo doende dat werknemers in staat zijn om online werkzaamheden te verrichten zonder dat er gevoelige informatie in verkeerd handen valt. Ook als je in de trein, op Schiphol of in een café verbonden bent met een openbaar wifi-netwerk biedt een Nederlandse VPN server een uitkomst. Veel bedrijven beschermen hun gegevens en vanaf nu kan jij dat ook.

Waarom heb ik een VPN nodig?

Afhankelijk van je doel kun je het voor genoeg zaken benutten. Internetgebruikers waarvan bijvoorbeeld hun toegang tot een bepaalde website is geblokkeerd geraken in een mum van tijd weer verbonden. Neflix, Youtube, Kodi of andere soorten streaming services zenden een enkele maal uitzendingen uit die zich slechts tot enkele landen beperken. Dat is vaak een teleurstelling maar gelukkig hoef je niets te missen, met een proxy-adres hoef je geen aflevering meer te missen. Sommige betaalde streaming services zijn een jacht op anonieme surfen begonnen en trachten vpn-gebruikers te blokkeren. Een eenvoudige oplossing hiervoor is om een privé adres aan te schaffen, deze is niet voor de hand liggend en laat vrijwel geen sporen achter.

Is het legaal?

In enkele landen is letterlijk de oorlog met vpn-gebruikers verklaard. Als je van plan was om op vakantie te gaan houd er dan rekening mee dat het gebruik ervan in Turkije, Irak, China, Rusland ten strengste verboden is. Mocht je naar westerse landen zoals Canada, Engeland of de Verenigde staten vertrekken, jou treft geen blaam. Tot slot is het gebruik ervan altijd op eigen risico, ik ben op geen enkele wijze verantwoordelijk voor misbruik aan en/of het gebruik ervan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *