Navigatie usability: gebruik ‘Mega drop-down’

To hell with tag clouds, and lang leve de ‘Mega drop-down’!

Jakob Nielsen, usability guru des internets, heeft weer een waardevolle ontdekking gedaan in de stijl van “hey, dit werkt echt!”. Jakon Nielsen geeft zijn goedkeuring aan een ‘rich drop-down’ widget en geeft het een bombastische naam: de Mega drop-down (zou ook een bad-ass worstelrobot uit Transformers 2 kunnen zijn).

Tag Clouds

Eerst maar beginnen met afzeiken van een web 2.0 hype welke vaak afbreuk doet aan de usability van een website. Tag Clouds werden voor het eerst gebruikt op Flickr.com, één van de populairste website voor het delen van foto’s. Nu worden tag clouds te pas en te onpas gebruikt, zoals in een recente redesign van de NS website.

Tag clouds kunnen nut hebben op websites waar bijvoorbeeld gebruikers hun eigen content taggen. Tag clouds kunnen dan user generated content ontsluiten, dit gaat moeilijker via de traditionele navigatiemenu. Bij een website waar de content beheerd wordt door een redactie kan een tag cloud voordeel hebben door snel zichtbaar te maken welke onderwerpen populair zijn op de site.

tag cloud

Tag clouds proberen echter vaak twee dingen tegelijk te doen, informatie visualisatie én navigatie. Vaak voegen tag clouds slechts ruis bij omdat ze niet voor de juiste doeleinden gebruikt worden. Daarnaast is een tag cloud vaak lelijk en boring! Uit onderzoek blijkt dat tag clouds nauwelijks gebruikt worden. Ik ben erg benieuwd naar de user tests/statistieken m.b.t. de tag cloud op de NS homepage. 🙂

Mega drop-downs

Waar tag clouds geïmplementeerd werden uit hype worden ‘mega drop-downs’ hopelijk toegepast vanuit een bewuste keuze voor goed navigatie ontwerp. Voordelen van het gebruik van een mega drop down in plaats van een reguliere:
• in één blik tonen van de keuzemogelijkheden
• mogelijkheden zijn duidelijker te onderscheiden door groepering
• gebruik van illustraties (icoontjes of beelden) kan meer duidelijk maken dan woorden

 

Mega drop-down eigenschappen op een rij

• grote twee-dimensionale panelen, gestructureerd in groepen van navigatie mogelijkheden
• navigatie mogelijkheden gestructureerd door de layout, typografie en (soms) illustraties
• alles in één keer zichtbaar, geen scroll actie benodigd

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *